Debatt: Kontantlösa butiker diskriminerar personer med intellektuell funktionsnedsättning

Björn Eriksson debatterar tillsammans med Anders Lago från Riksförbundet FUB på Dagens Juridik.

Anders Lago, förbundsordförande Riksförbundet FUB.

Få har undgått att det har blivit allt svårare att betala med kontanter. För de flesta är detta inget problem. Snarare upplevs det kanske som lättare att kunna blippa sitt kort överallt. Men det som är praktiskt för vissa, är diskriminering för andra.

En grupp som drabbas särskilt hårt när kontanterna inte går att använda är personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF).

Personer med IF kan känna att det är svårt att hantera digitala betalmedel. Det är lättare att hantera kontanter där man ser hur mycket man betalar och hur mycket man sedan har kvar.

Många med IF kan också bli nekade betalkort från banken. När man inte kan använda digitala betalmedel blir man begränsad och exkluderad. För personer med IF innebär det att bli utestängd från samhället på grund av sin funktionsnedsättning.

Kontanterna möjliggör deltagande i aktiviteter, såsom att äta glass med vänner, köpa en present till en anhörig eller gå på det där spännande muséet. Sverige kan bättre än att neka en grupp, som redan är mer isolerad i samhället än andra, dessa möjligheter.

Följden blir att LSS-personal många gånger måste bryta mot lagen och lägga ut pengar ur egen kassa. Gör inte personalen det måste personen med IF stanna hemma, medan andra i samhället går på restaurang eller evenemang.

För Riksförbundet FUB har detta varit en utveckling som vi har sett komma smygande. Från medlemmars irritation över enstaka butiker som vägrade ta emot kontanter, till en utbredd känsla av att man känner sig utanför. Vi hör många berättelser från medlemmar som inte känner sig välkomna i samhället.

Kravet på betalkort eller andra digitala betalmedel blir därför en form av diskriminering på grund av funktionsnedsättning. Självklart är det inte näringsidkarnas avsikt att diskriminera, men indirekt får deras kontantvägran den effekten.

När personer med IF nekas att betala kontant blir det dessutom en fråga om bristande tillgänglighet. Precis som verksamheter idag måste tillgänglighetsanpassa exempelvis entréer och hissar, borde kontant betalning erbjudas för de som inte har något annat alternativ.

Det här är skälet till att FUB nyligen valde att ansluta sig till nätverket Kontantupproret. Vi vill uppmärksamma politiker och andra beslutsfattare på konsekvenserna av det kontantlösa samhället för våra medlemmar. Det behövs en lagstiftning som säkrar att kontanterna kan användas i butiker och på andra ställen. Sedlar och mynt ska inte stoppa någon från att delta i samhällslivet.

Anders Lago, förbundsordförande Riksförbundet FUB

Björn Eriksson, ordförande Kontantupproret