Tvånget på kassaregister fyllde möjligen en funktion tidigare. I dag är det en onödig och påtvingad kostnad som riskerar att slå ut hela kontantsystemet. Det skriver Anne-Louise Kroon från Småföretagarnas Riksförbund och Björn Eriksson från Kontantupproret i bland annat Hallandsposten.
Snart ska det bli lag på att kontanter alltid ska tas emot i vissa typer av butiker. Syftet är att behålla kontanterna som betalmedel i Sverige. Ett problem, särskilt för småföretagare, är Skatteverkets orubbliga krav på kassaregister. Det gör kontanthanteringen onödigt dyr.
Enligt lag ska näringsidkare ha digitala kassaregister. Kravet handlar om att minska möjligheterna till att fuska med momsen. Genom att varje köp registreras kan inte företagare undgå skyldigheten att betala 25 procent moms på köpesumman.
Problemet är att dessa kassaregister är dyra. För en rörelse med liten omsättning, som bara tar emot kontanter då och då, kan det till och med bli en ren förlustaffär.
Det går inte heller att komma runt kravet eftersom det blir 12 500 kronor i böter om det vid en inspektion skulle upptäckas att näringsidkaren tar emot kontanter utan att ha ett kassaregister.
Som småföretagare blir lösningen därför ofta att sluta ta emot kontanter. ”Vi är en kontantfri butik”, är något som tyvärr är ett vanligt svar till dem som vill betala kontant. Inte för att våra medlemmar vill det, utan för att myndigheternas krav sätter stopp.
Som företagare blir det här djupt olyckligt. Vi vill ge alla våra kunder och gäster bästa möjliga service. Det kan vara äldre personer som kanske inte klarar av kort och koder. Eller den med ett funktionshinder som gör att bankkort inte är aktuellt. Även många turister som kommer till vårt land vill kunna betala med kontanter. När vi inte kan ta emot kontanter stänger vi ute alla dessa människor.
Regeringens utredare kommer snart att presentera ett lagförslag om att kontanter ska kunna användas i livsmedelsbutiker och apotek. Syftet är att värna om kontantsystemet. Då blir det märkligt om vi samtidigt har myndigheter som i praktiken motarbetar kontantanvändningen.
En lösning kunde därför vara att mindre företag undantas från kravet på kassaregister. Momsen skulle då kunna beräknas på annat sätt, exempelvis vid dagskasseinsättning. Alternativt kan ingående och utgående moms jämföras och skulle skillnaden tyda på fusk inleds en granskning.
Tvånget på kassaregister fyllde möjligen en funktion tidigare. I dag är det en onödig och påtvingad kostnad som riskerar att slå ut hela kontantsystemet. Det går att lösa på andra sätt. Låt småföretagarna ta emot kontanter utan att de måste betala dyrt för det.
Anne-Louise Kroon, Småföretagarnas Riksförbund
Björn Eriksson, Kontantupproret